Біля підніжжя Кавказу, на околиці Європи, лежить Грузія, земля, поточна медом і вином. Саме так називають його грузини, і саме таким він запам’ятався більшості відвідувачів. Разом з вином вони навівають спогади про грузинських снікерсах, пельменях з бульйоном і смачному хлібі. Що поїсти в Грузії?
Які аромати ми повернули? Зовсім не чінкалі і чурчхела, а хачапурі, поєднання горіхів і коріандру, свазька сіль, незабутня риба з Батумі і великий апетит до баклажанів.
Хачапурі часто називають грузинською піцою. Нічого більш вводить в оману. Смак грузинського сиру не можна порівняти з моцарелою, та й тісто зовсім інше. Будь-які порівняння безглузді. Хачапурі є єдиними у своєму роді. Хрусткі, ароматні, смачні і на наступний день. Чачо означає сир, Пурі-хліб, все це просто хліб з сиром. Але начинка не обов’язково повинна бути сирною. Це також може бути м’ясо або боби. Маємо визнати, що після перших кількох днів перебування у Сванетії вони нам набридли. Так само, як і хліб лаваш, випікається в глиняних печах, що нагадують індійський Тандурі. Бідна Сванська кухня і походи в гори змушували нас їсти їх з кожним прийомом їжі. Ми заново відкрили для себе Чачапурі в Батумі. Аджарські хачапурі там менше, але набагато більш ситні. Вони мають каплевидную форму, в середину якої вбивають сире яйце і додають вершкове масло. Вони подаються на стіл гарячими і димлячими, а через деякий час яйце і масло злегка згортаються. Ви відриваєте шматочки з країв і Мака їх в яєчну начинку. Що-небудь смачненьке! А якщо вас цікавить як готують супи в Грузії, почитайте статтю на сторінці https://golosinfo.com/lifestyle/jak_gotujut_supi_u_gruziji/2020-12-08-2108.
Чінкалі-мабуть, найпопулярніше грузинське блюдо. Бути в Грузії і не спробувати чинкалі? Це неможливо. Ці Грузинські пельмені дуже схожі на ті, що відомі з польської кухні. Секрет чинкалі полягає в його формі, способі приготування і вживання. Кожен пельмень являє собою окремий мішечок, в якому ховається начинка з бульйоном. Форма не випадкова — ви берете мішечок за хвостик, перевертаєте його, відкушуєте шматочок, випиваєте рідину і починаєте їсти пельмень. Цікаво, як господині закривають бульйон в тісті? Спосіб дуже простий-тісто начиняють сирою начинкою, яка дозволяє сокам витікати під час приготування. Ось і вся філософія. Чінкалі можуть мати різну начинку. З м’ясом, м’ясом і зеленню, сиром, картоплею або грибами. М’ясні-найсоковитіші і, отже, найсмачніші. Ми не стали шанувальниками чінкалі, м’ясо і бульйон — не наш стиль, ми вважаємо за краще більш ароматні страви.
Якщо шинкалі-король грузинської кухні, то коріандр — її королева. Його домінування незаперечно. Він є майже в кожній страві, особливо якщо ви будете жити у господарів. Ви знайдете його в супі, салаті, соусі та пасті. Дуже часто він з’являється в компанії з горіхами, виходить унікальна композиція. Баклажани з горіховою пастою і кінзою? Звичайно, це наш улюблений Грузинський делікатес. Настільки, що ми часто готуємо його вдома (рецепт можна знайти тут: баклажани по-грузинськи з горіховою пастою).
Суп з горіхами і кінзою? Чому б і ні. Найпопулярніший з них — харч — суп, що нагадує рагу, щедро посипаний коріандром, в деяких регіонах подається з горіховим соусом. Квасоля також повинна бути з коріандром (рецепт квасолі по-грузинськи: стручкова квасоля по-грузинськи з яйцями і коріандром). Але буряк? Ми цього не очікували. Але ми повинні визнати, що з арахісовим соусом і коріандром вони були дуже смачними.
Ми також не очікували, що одна з найкращих страв, яку ми покуштуємо в Батумі, не буде грузинською класикою. На рибному ринку нас чекали прилавки з рибою прямо з куттера. Ми могли бачити їх, вибирати і смажити в пабі по сусідству. Вони вийшли чудово. І до цього дня одна думка про них викликає у нас слиновиділення. Якщо ми коли-небудь повернемося в Батумі, ця риба буде головною причиною.
Чи чули ви про Грузинські снікерси? Якщо ви бували в Грузії, то напевно. Чюрчела висять на кожній другій кабінці. Єдине, що у них спільного зі снікерсом, — це горіхи. В основному це волоські горіхи, арахіс або фундук. Горіхи нанизуються на тонку нитку і умочуються в виноградний сік, згущений борошном. Існує безліч варіацій-горіхи можна замінити фруктами, наприклад, абрикосами, а виноград — яблуками або грушами. Рай у роті і дуже поживний.
Организация и проведение мероприятий — это искусство, в котором важна каждая деталь. Именно такой подход…
В условиях стремительно развивающегося украинского автопарка и всё более требовательного отношения к качеству обслуживания техники,…
Сегодня джип на аккумуляторе выделяется как один из самых захватывающих подарков, который вы можете сделать…
Ставки на спорт «обе забьют» Игроки букмекерских контор всегда желали получать как можно больше прибыли.…
Тихими называют вина, в которых отсутствует углекислый газ. Напитки делают из разных сортов винограда. Особенность…
Переезд в Германию с целью трудоустройства — это важный шаг, который требует тщательной подготовки. Особенно,…