Біля підніжжя Кавказу, на околиці Європи, лежить Грузія, земля, поточна медом і вином. Саме так називають його грузини, і саме таким він запам’ятався більшості відвідувачів. Разом з вином вони навівають спогади про грузинських снікерсах, пельменях з бульйоном і смачному хлібі. Що поїсти в Грузії?
Які аромати ми повернули? Зовсім не чінкалі і чурчхела, а хачапурі, поєднання горіхів і коріандру, свазька сіль, незабутня риба з Батумі і великий апетит до баклажанів.
Хачапурі часто називають грузинською піцою. Нічого більш вводить в оману. Смак грузинського сиру не можна порівняти з моцарелою, та й тісто зовсім інше. Будь-які порівняння безглузді. Хачапурі є єдиними у своєму роді. Хрусткі, ароматні, смачні і на наступний день. Чачо означає сир, Пурі-хліб, все це просто хліб з сиром. Але начинка не обов’язково повинна бути сирною. Це також може бути м’ясо або боби. Маємо визнати, що після перших кількох днів перебування у Сванетії вони нам набридли. Так само, як і хліб лаваш, випікається в глиняних печах, що нагадують індійський Тандурі. Бідна Сванська кухня і походи в гори змушували нас їсти їх з кожним прийомом їжі. Ми заново відкрили для себе Чачапурі в Батумі. Аджарські хачапурі там менше, але набагато більш ситні. Вони мають каплевидную форму, в середину якої вбивають сире яйце і додають вершкове масло. Вони подаються на стіл гарячими і димлячими, а через деякий час яйце і масло злегка згортаються. Ви відриваєте шматочки з країв і Мака їх в яєчну начинку. Що-небудь смачненьке! А якщо вас цікавить як готують супи в Грузії, почитайте статтю на сторінці https://golosinfo.com/lifestyle/jak_gotujut_supi_u_gruziji/2020-12-08-2108.
Чінкалі-мабуть, найпопулярніше грузинське блюдо. Бути в Грузії і не спробувати чинкалі? Це неможливо. Ці Грузинські пельмені дуже схожі на ті, що відомі з польської кухні. Секрет чинкалі полягає в його формі, способі приготування і вживання. Кожен пельмень являє собою окремий мішечок, в якому ховається начинка з бульйоном. Форма не випадкова — ви берете мішечок за хвостик, перевертаєте його, відкушуєте шматочок, випиваєте рідину і починаєте їсти пельмень. Цікаво, як господині закривають бульйон в тісті? Спосіб дуже простий-тісто начиняють сирою начинкою, яка дозволяє сокам витікати під час приготування. Ось і вся філософія. Чінкалі можуть мати різну начинку. З м’ясом, м’ясом і зеленню, сиром, картоплею або грибами. М’ясні-найсоковитіші і, отже, найсмачніші. Ми не стали шанувальниками чінкалі, м’ясо і бульйон — не наш стиль, ми вважаємо за краще більш ароматні страви.
Якщо шинкалі-король грузинської кухні, то коріандр — її королева. Його домінування незаперечно. Він є майже в кожній страві, особливо якщо ви будете жити у господарів. Ви знайдете його в супі, салаті, соусі та пасті. Дуже часто він з’являється в компанії з горіхами, виходить унікальна композиція. Баклажани з горіховою пастою і кінзою? Звичайно, це наш улюблений Грузинський делікатес. Настільки, що ми часто готуємо його вдома (рецепт можна знайти тут: баклажани по-грузинськи з горіховою пастою).
Суп з горіхами і кінзою? Чому б і ні. Найпопулярніший з них — харч — суп, що нагадує рагу, щедро посипаний коріандром, в деяких регіонах подається з горіховим соусом. Квасоля також повинна бути з коріандром (рецепт квасолі по-грузинськи: стручкова квасоля по-грузинськи з яйцями і коріандром). Але буряк? Ми цього не очікували. Але ми повинні визнати, що з арахісовим соусом і коріандром вони були дуже смачними.
Ми також не очікували, що одна з найкращих страв, яку ми покуштуємо в Батумі, не буде грузинською класикою. На рибному ринку нас чекали прилавки з рибою прямо з куттера. Ми могли бачити їх, вибирати і смажити в пабі по сусідству. Вони вийшли чудово. І до цього дня одна думка про них викликає у нас слиновиділення. Якщо ми коли-небудь повернемося в Батумі, ця риба буде головною причиною.
Чи чули ви про Грузинські снікерси? Якщо ви бували в Грузії, то напевно. Чюрчела висять на кожній другій кабінці. Єдине, що у них спільного зі снікерсом, — це горіхи. В основному це волоські горіхи, арахіс або фундук. Горіхи нанизуються на тонку нитку і умочуються в виноградний сік, згущений борошном. Існує безліч варіацій-горіхи можна замінити фруктами, наприклад, абрикосами, а виноград — яблуками або грушами. Рай у роті і дуже поживний.
Визитки – это не просто карточки с контактной информацией, а важный инструмент личного брендинга и…
Среди вейперов, особенно тех, кто предпочитает компактные под системы, часто возникает вопрос: какую жижу выбрать…
Раздвижные двери становятся всё более популярными элементами современных интерьеров, и на это есть веские причины.…
Освещение — это искусство и наука одновременно. Оно способно преобразить любое пространство: квартиру, дом или…
Выходные – возможность расслабиться, сменить обстановку и отдохнуть от рутины. Запланируйте веселые мероприятия, чтобы зарядиться…
Українці все частіше обирають Нідерланди як країну для працевлаштування. Ця країна приваблює не лише своєю…