Деббі Мейн — експерт з етикету та письменниця з більш ніж 25-річним досвідом.
Оновлено 12/07/22
Організація офіційної вечері може бути лякаючою відповідальністю, особливо якщо ви робите це вперше — від правильного етикету до сервірування столу, є багато елементів, які потребують ретельного планування і продумування. Ми підібрали кілька порад, які допоможуть вам не хвилюватися, щоб ви могли легко приймати гостей без зайвого стресу та хвилювань (гості подумають, що ви робили це все своє життя).
Коли більшість людей думає про офіційну звану вечерю, в уяві постають образи чоловіків у задушливих смокінгах, манірних дворецьких з кислими обличчями та нещасних гостей, які воліли б бути деінде — але це не реальність. Будь-хто може провести захід, на якому люди, сидячи за столом під час приємної трапези, будуть дотримуватися хороших манер.
Офіційні звані вечері не обов’язково повинні бути страшними чи незручними. Вони можуть бути досить веселими, якщо ви знаєте, що робите. Почніть з сервірування столу. Правила етикету для сервірування столу прості і дуже зрозумілі. Якщо ви робите це вперше, ознайомтеся з кількома основними правилами та порадами — ваші гості навіть не здогадаються, що ви ніколи не робили цього раніше.
Пам’ятайте, що це ваша звана вечеря — можливо, вам доведеться змінити деякі правила, щоб вони працювали для вашого столу чи страви. Не робіть з цього проблему, доки хтось не запитає про це. Багато людей не мають уявлення про те, як має бути накритий стіл на офіційній вечері, тому гості, швидше за все, звертатимуться до вас за порадами щодо належного етикету — непомітно візьміть ініціативу на себе. Якщо хтось припустився помилки, зробіть все можливе, щоб виправити її. Ви ж не хочете, щоб хтось почувався збентеженим через незнання, що робити.
Хоча біла лляна скатертина не є обов’язковою для офіційної вечері, з нею ви не помилитеся. Елегантність накрохмаленої білої скатертини і відповідних серветок створює атмосферу для вашої трапези. Навіть найпростіші страви матимуть гарний вигляд на білому тлі. Ще одним елегантним варіантом є біла скатертина — ви також можете використати контрастні серветки для більш ефектного вигляду.
Перше, що потрібно поставити на скатертину — це обідня тарілка. Розташуйте її прямо посередині кожної тарілки, на однаковій відстані та з достатнім простором для решти предметів сервірування. Ви можете використовувати кільця для серветок або елегантно скласти серветки. Покладіть їх посередині обідньої тарілки.
Столові прилади слід розміщувати в порядку їхнього використання, починаючи ззовні і рухаючись до тарілки. Виделки кладуть зліва, а ножі та ложки — справа, причому ніж повинен бути найближче до тарілки. Завжди кладіть ніж ріжучим лезом до тарілки.
Ножі для масла слід класти на тарілку для хліба. Якщо вашим гостям знадобиться десертна ложка або виделка, покладіть їх над тарілкою. Не варто ставити на стіл непотрібні для трапези прибори, тому, залежно від вашого меню, достатньо стандартного столового набору з п’яти предметів або столового срібла.
Переконайтеся, що у вас є місце для додаткових тарілок для хліба та інших страв, які ви будете подавати. Поставте тарілку для хліба трохи вище кінчиків виделок. Супниці і тарілки з салатом слід ставити по центру обідньої тарілки, по одній, і прибирати їх перед подачею основної страви.
Праворуч від тарілки до центру столу слід поставити склянку для води. Якщо ви подаєте вино, то келих для вина повинен стояти поруч з келихом для води, трохи далі кінчика ножа. Ви можете поставити келихи на стіл заздалегідь або зачекати, поки подадуть вино.
Після того, як приберете посуд з основної частини трапези, поставте десертну тарілку прямо перед кожним гостем. Єдиний стакан, який повинен залишитися, — це стакан для води. До десерту принесуть каву, тож саме час додати кавові чашки, які слід поставити приблизно на дюйм за межами правого верхнього краю десертної тарілки або креманки.
Офіційна вечеря вимагає елегантної центральної частини. Використовуйте свічки, свіжозрізані квіти або будь-яку іншу прикрасу, яка прикрашає стіл, не відволікаючи від їжі — переконайтеся, що вона не надто висока. Верхня частина центральної композиції для будь-якої званої вечері повинна бути нижче рівня очей, щоб гості могли бачити всіх інших за столом.
Якщо ви накриваєте стіл для весільного банкету, ви можете додати на нього подарунки для гостей. Вони можуть бути розміщені на тарілці або просто за тарілкою в центрі столу. Ті гостинці, які не прикрашають стіл, можна залишити біля дверей, а не ставити на стіл. Ви також можете згрупувати подарунки в декоративній композиції замість центральної частини.
Ягодицы — это не только элемент привлекательного силуэта, но и важный центр силы, влияющий на…
В условиях динамично развивающегося цифрового рынка в Украине всё больше компаний и частных пользователей осознают…
Купити запчастини CASE, Gaspardo, Geringhoff та Horsch: якісні рішення від ТОВ ТК «ВАНАГРО» Якщо ви…
В последние годы розовые компьютерные кресла приобрели большую популярность. Они стали не просто элементом интерьера,…
Травми хребта – одні з найсерйозніших ушкоджень, які можуть кардинально змінити спосіб життя людини. Однак…
Кожен власник будинку або комерційної нерухомості розуміє, що фасад — це перше, що бачать люди,…